Island

”I de sidste par årtier er Island kommet ind i mit liv som en kraft og inspiration. Min oldemor udvandrede fra Island, og hende kan man møde i min erindringsroman Et sted som ingen ser.

Fra København til Sæby – og tilbage igen
Jeg er født den 30. september 1945 i København. Da jeg var et år gammel, kom jeg til Sæby i Vendsyssel, hvor jeg voksede op. Efter studentereksamen fra Frederikshavn Gymnasium gik turen tilbage til København, hvor jeg havde planer om at uddanne mig til skuespiller, men som 21årig blev jeg gift og startede på bibliotekaruddannelsen. Under det første uddannelsesår fødte jeg i 1967 min datter, Ingeborg, der blev det første af fem børn.

Danmarks Pædagogiske Bibliotek
Min første ansættelse var på Danmarks Pædagogiske Bibliotek (dengang Statens Pædagogiske Studiesamling), der havde en enestående samling af gamle danske og udenlandske børnebøger. Disse bøger studerede jeg med stor entusiasme, og de har uden tvivl inspireret mig til selv at forsøge mig med genren. Senere blev jeg ansat som bibliotekar ved malerisamlingen på Statens Museum for Kunst.

Ødis
I 1973 fødte jeg min anden datter Solveig, og i 1974, syvogtyveår gammel, flyttede jeg med min daværende mand og vores to børn til den lille landsby Ødis ved Kolding. Det var i de år, hvor mange havde et projekt med at flytte på landet og vende tilbage til naturen. Jeg fik da også oplevet forskellen på storbylivet og landsbylivet på både godt og ondt, men Jylland er stort og rigt på natur, og jeg har aldrig for alvor forestillet mig at slå rod andre steder. Naturen er en del af os, og jeg erkender, at den er en aktivt virkende kraft i mig.

Bibliotekar i Kolding
I Kolding fik jeg arbejde som bibliotekar på kommunens bibliotek, en stor arbejdsplads og samtidig et af landets mest moderne biblioteker. I 1975 fik jeg endnu et barn, sønnen Olav, og fem år senere blev jeg skilt fra min første mand. Samme år 1980 blev jeg gift med min nuværende mand, og i 1981 fik vi enæggede tvillinger, to piger, der fik navnene Annegerd og Sigrid.

Mor til fem
Nu havde jeg fem børn, arbejde som bibliotekar på halv tid og en vedvarende, stadig mere påtrængende drøm om at skrive. Jeg realiserede den i min barselsorlov, det var nu eller aldrig! Hidtil var den blevet fortrængt af travlhed og hverdagens mange gøremål, men nu stod det klart, at den aldrig ville blive mere end en drøm, hvis jeg ikke tog mig tid.

Endelig forfatter…
Siddende ved skrivebordet nedenunder i vores store rækkehus ved Kolding fjord sad jeg og skrev, mens de små børn sov, og de store var i skole. Efter barselsorloven tog jeg et års orlov for at skrive og være sammen med familien.

Børnebøger
Resultatet blev børnebogen ”Johanne og Mie”, der brød med et af tidens tabuer; adoption af danske børn og medfølgende problemer. Omtrent samtidig startede jeg som anmelder af børne- og ungdomslitteratur samt som klummeskriver ved dagbladet Politiken.

I 1985 fulgte højtlæsningsbogen ”Sølvfløjten”, hvor tvillingerne Annegerd og Sigrid tydeligvis har stået modeller. Den næste børnebog ”Farvel mor” udkom kort efter, og handler om den 10årige Ulrikkes tab og vanskeligheder ved at komme videre efter at hun har mistet sin mor.

Derpå fulgte letlæsningsbogen ”Lines lange vej”, om den 16årige Line der i 1910 tjener på en herregård og får et barn som følge af en voldtægt. I 1993 udkom ungdomsbogen ”Min kære Anna”, historien om en ung pige i gymnasiet, der er adopteret og genser sin biologiske mor i et fatalt møde.

I 1996 udkom ”At røre ved himlen”. En letlæsningsbog for unge, der beskriver et år i en ung piges liv, hvor hun ofte føler, at hun har fået den onde lykke.

Ind i mellem disse udgivelser udkom billedbøgerne ”Anna og havfruen” og ”Ida og den røde tråd”, foruden teksten til tegneserien ”Kæmpen og den forsvundne kalk”, der udspilles på Koldinghus, samt dukketeaterstykket ”Kasper og julemanden”.

Når børnene flytter hjemmefra…
Måske som et resultat af at børnene var blevet voksne og flyttet hjemmefra - en periode der havde strakt sig over 33 år - begyndte jeg at skrive romaner for voksne. Efter ni år som litteraturanmelder ved Politiken startede jeg nu med at anmelde for Morgenavisen Jyllands-Posten. Ind imellem havde jeg også arbejde som forlagskonsulent.

Voksenromaner
I 1998 udkom den første roman for voksne ”Frost på udsatte steder”, en kærlighedshistorie om storbymennesker, der forsøger at realisere livet på landet. Den blev efterfulgt i 2000 af romanen ”Ventetid”, en samtidshistorie om tre unge kvinder der ved en gammel husbestyrerindes hjælp oplever et tilbageblik til kvindekoncentrationslejren Mauthausen i 1944.

- og børnebøger igen…
En overgang troede jeg, at jeg var færdig med at skrive for børn. Siden har jeg opdaget, at sådan noget er man ikke ene om at bestemme. Til min overraskelse meldte lysten sig igen, og i 2005 skrev jeg historien "Vikka og oldemor” til antologien ”Godnathistorier for dig”, der udkom på Danmarks Radio. Samme år kom letlæsningsromanen for voksne ”Viola og kærligheden” på Nyt Dansk Litteraturselskab.

Børnebogspris
I 2006 modtog jeg Aschehougs Børnebogspris for fantasyserien om Disa. Handlingen foregår på Island og beskriver kampen mellem forskellige verdener og ikke mindst vanskeligheden i at vide, hvem der er de gode, og hver der er de onde. De tre bind - Disa i nordlysets land, Disa og det skjulte folk og Disas kamp - udkom i foråret og sommeren 2007.

Island
I de senere år er Island kommet ind i mit liv som en kraft og inspiration. Min slægt på mødrene side stammer fra Island, men først nu har der været tid til et møde med slægten og landet. Mødet har givet inspiration til flere fortællinger med endnu flere på vej. Svarfdælasagaen bd. 1-3 er udkommet i december 2006/januar 2007. Jeg har gendigtet min islandske slægts saga, og de tre bind hedder Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga. I november 2007 udkom Vikka og juletroldene, hvor handlingen også foregår i Island. For snart syv år siden købte vi sommerhus i sydlandet, og de stadige indtryk fra og oplevelser i Island har i marts 2023 resulteret i bogen Island – mennersker, steder og de usynlige.

Forfatter på fuld tid
Den 1. oktober 2006 valgte jeg at sige op på Kolding Bibliotek efter 32 år som børnebibliotekar. Nu får jeg fuld tid til at skrive de bøger jeg brænder for, og får der ud over tid til at tage imod de udfordringer og opgaver der viser sig. Således har forfatteren Kirsten Holst og jeg i efteråret 2007 udgivet mailromanen Orkanen fra Hillerød, som vi oprindelig skrev som føljeton i JyskeVestkysten.

I december 2007 bidrog jeg med fortællingen Dittes julegave til julebogen Juhuu! Nu' det jul! 24 julehistorier, som udkom på DR Multimedie. I oktober 2009 udkom Kolding Krøniken, en skønlitterær antologi der beskriver de sidste 100 år i Kolding, hvor jeg skrev det afsluttende bidrag. De øvrige bidrag er skrevet af Thorstein Thomsen, Mette Winge, Louis Jensen, Simon Fruelund, Maria Helleberg, Merete Pryds Helle, Gretelise Holm, Lars Frost, Jeppe Brixvold og Pablo Llambías.

I september 2010 udkom Skuddet, en roman for unge og unge voksne der udspilles i løbet af et år i 1.G, og i november 2011 udkom letlæsningsromanen for voksne Anitas millioner. I maj 2012 udgav jeg romanen Den tomme stol, der satte fokus på den betingelsesløse kærlighed over for den mulige, og i september 2014 udgav jeg erindringsromanen Et sted som ingen ser, hvor jeg vendte tilbage til min barndoms- og ungdomsby Sæby og fortalte om, hvordan – og hvor hårdt! - det var at være ung i 1958.

I september 2018 udkom Drømmen om Italien – fortællinger fra Abruzzo. En bog om at følge sine drømme og realisere dem og om at tage et nyt sted til sig. Stedet er den lille middelalderby Pacentro, hvor jeg opholder mig en del af året.

Foredrag
Udover at skrive bøger holder jeg foredrag og har desuden arbejdet som virksomhedsforfatter/storyteller hos firmaet Klingspor i Kolding, en ny og spændende udløber af forfattervirksomheden.

Klummer
Jeg har desuden været klummeskribent ved dagbladet JydskeVestkysten, hvor jeg også sammen med forfatteren Kirsten Holst har skrevet en føljeton ”Livet i lommerne” om to pubertetsramte familier.

Priser og legater
2021 Dansk Forfatterforening, Arbejdslegat
2019 Dansk Forfatterforening, Arbejdslegat
2016 Legatophold på Det Danske Institut i Rom
2013 Dansk Forfatterforening, Arbejdslegat
2012 Dansk Forfatterforening, Arbejdslegat
2010 Kunstrådets Litteraturudvalg, Rejselegat
2008 Kunstrådets Litteraturudvalg, Arbejdslegat
2008 Sydbank Koldings Kulturpris
2006 Aschehougs Børnebogspris
2004 Legatophold på San Cataldo
2002 Nordisk Råds Rejselegat
2000 Kulturministeriets nordiske rejsestipendium
1998 Nemos Forfatterlegat
1998 Statens Litteraturråd, Arbejdslegat
1995 Statens Kunstfond, Arbejdslegat